Kesme Sarfları
Kesme Diskleri
Metalografik numune hazırlama işleminde ilk adım genellikle kesme işlemidir. Kesme İşleminin amacı geniş veya düzensiz şekilli bir malzemeden, o malzemeyi temsil edebilecek daha küçük kesitler elde etmek veya, özel bir bölge veya açıdan kesit elde etmektir. Örneğin boyuna kesitler.
Kesme Diskleri, sulu kesme tekniklerindeki en son gelişmeler göz önünde bulundurularak, özellikle Struers cihazları için geliştirilmiştir. Çok sayıda farklı kesme diskleri, deformasyon ve fazla ısınma sonucu oluşan yapısal değişikliklerin olmadığı kaliteli bir kesme işlemi gerçekleştirmenizi sağlar. Bu aynı zamanda kesme diski ömrünün de uzaması anlamına gelir.
Kapalı Devre Su Soğutmalı Kesme İşlemi
En yaygın kullanılan numune kesme metodu, numuneyi aşındırarak ve sulu ortamda kesmektir. Kesme diskleri iki ana bileşenden oluşur. Aşındırıcılar ve bağlayıcılar. Kesme işlemi esnasında, ısısal hasarı engellemek, oluşan kalıntıları temizlemek ve dolayısı ile mümkün olan en yüksek malzeme aşındırmasını gerçekleştirebilmek için, kesme diski soğutma sıvısı kullanılarak soğutulur.
Ürün Grubu
Struers çok büyük parçaların kesme işleminden en hassas kesme işlemlerine kadar tüm metalografik kesme işlemlerini kapsayan geniş bir kesme cihazı ürün grubuna sahiptir. Numune boyutu birkaç mikrondan 125 mm çapa kadar değişmektedir. Struers kesme diski seçme işlemi aynı derecede tüm malzemeleri kapsayan ve kolay anlaşılır bir işlemdir.
Aşındırıcılar ve Kesme Diski Çeşitleri
Sadece hızın önemli bir etken olduğu üretim hattı kesme işlemlerinin aksine, metalografik kesme işlemi bir çok faktörün bir arada olmasını gerektirmektedir: hız, düzgün yüzey, ısı hasarı ve mekanik deformasyon içermeyen yüzey gibi. Struers kesme diskleri özellikle metalografik numune hazırlama için geliştirilmişlerdir: Bir sonraki numune hazırlama adımı için mükemmel durumda olan numuneler elde etmenizi sağlarlar. Farklı malzemeleri kesmek için çeşitli aşındırıcılar kullanılır: Bir çok metalin kesme işlemi için reçine bağlayıcı kullanılan Al2O3 veya SiC diskler kullanılır. Kullanılan bağlayıcıların sertliği, kesilecek numune sertliği baz alınarak seçilmelidir.
Yumuşak malzemeler sert bağlayıcı içeren kesme diskleri ile kesilmelidir. Böylece aşındırıcı taneleri kesme özelliklerini uzun süre koruyabilirler. Daha sert malzemeler daha yumuşak bağlayıcı gerektirirler. Bu sayede aşındırıcı taneler daha hızlı şekilde yer değiştirebilirler ve kesme işleminin daha etkili olarak devam etmesini sağlarlar.
HV 700 üstünde sertliğe sahip olan malzemelerin kesme işlemi için aşındırıcı olarak elmas veya CBN ( Kübik boron nitrür) kullanılır. Bu aşındırıcıların yüksek maliyetli olmasından dolayı, reçine veya metal bağlayıcı içindeki aşındırıcılar sadece kesme diskinin dış çevresinde yer alırlar.
Metal bağlı kesme diskleri seramik ve mineraller gibi kırılgan malzemelerin kesme işlemi için, bakalit bağlı kesme diskleri ise sinterlenmiş karbürler veya esas olarak sert faz içeren kompozit malzemeler gibi daha sünek malzemeler için kullanılır.
Maliyet Düşürme
Doğru kesme diskinin seçimi sadece kesme işleminin kaliteli olması ile ilgili değildir, zaman ve sarf malzemesinden tasarruf etmek için en iyi yoldur.
Uygulama için doğru kesme diskinin seçilmesi, sonraki işlemler için daha az hazırlama kademesi gerektiren yüzey elde etmenizi sağlayacaktır. Dolayısı ile daha kısa zamanda ve daha az maliyetle numune hazırlamanıza olanak tanır.
Yeni 3D Altıgen Kesme Diskleri
Struers aracılığı ile yeni geliştirilmiş kesme disklerini sizlere sunmaktan memnunluk duyuyoruz.
Yeni kesme diskleri her iki yönde 3 boyutlu altıgen bir yüzey biçimi olacak şekilde tasarlanmıştır. 3D yüzey olarak isimlendirilir.
Altıgen biçim kesme diskinin her iki tarafında da yerleştirilmektedir. Bir yüzeyde 3 adet altıgen desen ve diğer yüzeyde ise 60 derecelik farkla yine 3 adet altıgen desen bulunmaktadır. 60 derecelik fark, diskin çok ince ve kırılgan hale gelmesini engellemektedir.
Klasik diskler kullanılırken su diskin yanlarına doğru akıtılır ve suyun büyük kısmı disk kesilecek malzemeye temas ettiğinde kaybolur.
3D yüzey disklerde ise, su yine diskin her iki yüzeyine de uygulanır ancak suyun tamamı altıgen şekillerin arasında kalan kanallardan akarak kesim yapılacak malzemeye temas eder ve bu sayede daha etkili bir soğuma sağlar. Numunede ısı hasarı oluşmasını engeller.
Bir diğer faydası ise, kesme sırasında oluşan tortuların disk üzerinde birikmesini engellemesidir. Bu sayede kesme tablası ve tüm kesme haznesi, küçük parçalar kolayca yıkanacağından, temiz kalmaktadır.